Kovaříkovití

Říše: Animalia; kmen: Arthropoda; třída: Insecta; řád: Coleoptera; nadčeleď: Elateroidea; čeleď: Elateridae; Leach, 1815.

V rámci mého dlouhodobého terénního výzkumu se v dalším článku dotknu skupiny, která je mi velmi blízká. Je hodně příbuzná čeledi Lycidae a je kmenová pro celý jeden soubor (infrařád) Elateriformia, kterému se já osobně nejvíce věnuji. Na Šumpersku velmi ovlivňuje život ať už lesníkům či zemědělcům, a proto je významná i pro obyčejného člověka. Zatímco dospělci jsou prakticky neškodní, jejich larvy až na některé výjimky, bývají velmi významnými škůdci.
 
Čeleď Elateridae kovaříkovití, anglicky nazývaná “click beetles” nebo také „skipjacks“, je celosvětově rozšířená skupina brouků, charakterizována “click” mechanismem, od kterého byl odvozen starý český název pružníci. “Klikací” mechanismus je uložený ve spodní části hrudi, kterým se brouk spadnuvší z větévky či stébla na zem a na záda za slabě slyšitelného lupnutí dostává zpět na nohy při útěku před predátorem. Podobným způsobem se vám bude chovat i pokud ho chytíte do ruky. Nejdříve dělá “mrtvého“ brouka, stáhne všechny tři páry nohou pod tělo a nehýbá se. Jakmile si už myslíte že s ním nic nebude, začne se překvapivě vymršťovat právě tímto mechanismem zpět na nohy. Kovaříci jsou velmi mrštní a chytit je není žádná legrace a navíc díky této jejich specialitě je to vše ještě horší.“
 
Štíhlé zploštělé a velmi chitinizované larvy známí drátovci napodobují svým vzezřením moučné červy anglicky “mealworms” patřící však do odlišné nepříbuzné čeledi Tenebrionidae Potemníkovití. Některé druhy dokončují svůj vývoj za jeden rok, například rod Conoderus, ale jiné setrvávají v larválním stádiu mnohem déle, příkladem může být rod Agriotes. Díky tomu z nich můžou být velmi významní škůdci v zemědělsko-pěstební činnosti,například pěstování brambor, pšenice či kukuřice. Umí velmi dobře a rychle lokalizovat potravu dle množství oxidu uhličitého produkovaného kořínky v půdě, a navíc oplývají schopností zotavit se ze zásahu insekticidy. Snadno se provrtávají půdou díky tvaru těla a mají  velké schopnosti hrabat v půdě, čímž během kratší doby poškodí více kořínků než jiní jim podobní brouci. Některé druhy ale zase naopak patří mezi významné predátory. Příkladem může být dravá larva Kovaříka krvavého Elater sanguineus (L.) žijící ve ztrouchnivělých pařezech a lovící škodlivé býložravé larvy hmyzu.
 
Dospělci jsou zřídka škodliví výrazně noční fytofágové, můžou být velcí a pestře zbarvení (například Selatosomus cruciatus), nebo středně velcí až malí a monotónně zbarvení. V horkém počasí navštěvují lidská sídla, ale nijak neškodí. Zajímavá je i u nich schopnost bioluminiscence, tj. světélkování. Jako příklad můžeme uvést za šera zeleně svítící brazilský rod Pyrophorus.
 
V šumperském regionu žije velká spousta zástupců. Příkladem může být: za podčeleď Agrypninae rod Agrypnus škodící na kořínkách trav a dubů, rod Danosoma, podčeleď Cardiophorinae rod Cardiophorus a na koříncích lesních rostlin dlouhé larvy  citlivé vůči sešlapu rod Dicronychus a dále velký škůdce na  kořínkách nepřeberného množství rostlin podčeleď Dendrometrinae rod Actenicerus, podčeleď Elaterinae rod Adrastus. Na světě se jich přibližně vyskytuje 9300 známých druhů.
 
Milan Dvořák

 

 

Literatura:                                                                                                                                   
Doane et al. Canadian Entomologist. 1975. 107:1233-1252.     
Herk et al. Journal of Economic Entomology. 2008. 101:375-383.  
Herk et al. Environmental Entomologist. 2007. 36:1441-1449. 
Obenberger, J.: Entomologie I. 1952, 869. 
Pokorný, V. : Atlas brouků. 2002, p. 48. 
Villalobos, V et at. Dual-Color Click Beetle Luciferase Heteroprotein Fragment Complementation Assays. Chemistry & Biology. 2010, 17: 1018-1029.
 
       
Fotografie:
www.kerbtier.de