Poklady ze sbírek
více +

Poklady ze sbírek

Historické okénko Šumperska
Více +

Historické okénko Šumperska

Vlastivědný sborník Severní Morava
více +

Vlastivědný sborník Severní Morava

Kříže, kapličky a boží muka na Šumpersku
více +

Kříže, kapličky a boží muka na Šumpersku

Vlastivědné zajímavosti
více +

Vlastivědné zajímavosti

Odborné články
více +

Odborné články

Vydané publikace
více +

Vydané publikace

Šumperské portréty
více +

Šumperské portréty

Kaloň jedlý je synonymem správného českého vědeckého jména kaloň malajský – Pteropus vampyrus (Lineaus, 1758). U tohoto letouna je zajímavé i další synonymní jméno: upír jedlý. Nenechte se ale zmást, tento druh se krví neživí. Jeho potravou jsou květy a ovoce tropických stromů. Druh je rozšířen v jihovýchodní Asii od Thajska přes ostrovy Indonésie až po Filipíny. Tento živočich (řazený mezi „letouny“, řád Chiroptera, čeleď Pteropodidae) patří dle světové klasifikace IUCN mezi téměř ohrožené druhy. Netopýřími, či chcete-li kaloními, křídly se nechal inspirovat i jeden z prvních leteckých konstruktérů Clément Ader, jenž v roce 1890 na své „chiroptéře“ nazvané Éole uletěl s parním pohonem 50 metrů. Stal se tak prvním člověkem, který letěl se strojem těžším než vzduch. Náš kaloň se do zoologických sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku dostal ze staré sbírky v roce 1961. Je tak spíše raritním kouskem a představitelem exotické fauny.

 

Kaloň je největší žijícím létajícím savcem. Věděli byste, jaké rozpětí křídel může mít?

A ) 100 cm

B ) 140 cm

C ) 170 cm

 

obrázek 

TOP